Skip to main content

SSHD, wat is het precies en wat zijn de verschillende met SSD en HDD. In de zoektocht naar een geschikte harde schijf kun je misschien in war raken door al deze verschillende termen, in dit artikel leggen we je uit wat een SSHD (Solid-State Hybrid Drive) is, wat de voordelen ervan zijn en het verschil tussen SSHD, HDD en SSD. Spoiler alert: een SSHD wordt tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt. De meeste moderne computers zijn voorzien van een SSD en in sommige gevallen zijn desktops nog voorzien van een HDD.

Hybrid Drive

De term SSHD staat voor Solid State Hybrid Drive. Een Hybrid Drive is een opslagapparaat dat sneller flashgeheugen combineert met een standaard harde schijf die meer opslag heeft. Een SSHD werkt door een groot deel van de gegevens op het HDD-gedeelte op te slaan om vervolgens de veelgebruikte gegevens op de SSD op te slaan. Zo heb je eigenlijk een ideale combinatie tussen een SSD en een HDD-schijf. Zo kun je het besturingssysteem opslaan op het SSD-gedeelte zodat je computer snel opstart en belangrijke applicaties snel laden. Tegelijkertijd kunnen de gegevens die je minder gebruikt opgeslagen worden op de HDD waar meer ruimte beschikbaar is.

Ondanks dat er twee verschillende opslagmethodes op een schijf staan, bestaat een SSHD wel gewoon uit 1 apparaat. Een speciale controller die in de schijf is ingebouwd, beheerst welke data waar wordt opgeslagen om zo automatisch de beste prestaties te kunnen leveren. Tegenwoordig komen SSHD-schijven steeds minder voor, bijna alle moderne computers zijn voorzien van SSD-schijven.

SSHD aangesloten op moederbord

Het verschil tussen HDD, SSD en SSHD

Om het verschil tussen de drie harde schijven te snappen is het eerst van belang dat het verschil tussen een HDD en een SSD duidelijk is. In een HDD zittende bewegende onderdelen. De gegevens worden van een draaiende schijf gelezen. Een SSD daar in tegen heeft geen bewegende delen, de gegevens worden afgelezen van geheugenchips. Om deze reden is een SSD een stuk sneller, de schijf hoeft niet te wachten op de leeskop die eerst bij de locatie moet komen waar de gegevens op staan. Een SSHD is een variant die deze twee schijven combineert, zo heb je en de voordelen van een snelle SSD, maar ook genoeg opslag door de HDD. We hebben een overzicht gemaakt van de drie verschillende schijven en hun voor en nadelen:

Wat is een HDD

HDD is een afkorting en staat voor hard disk drive. In een HDD draait letterlijk een metalen schijf rond die wordt afgelezen door een laser welke de opgeslagen data doorstuurt. Deze schijf bevindt zich in een dichte behuizing en is bestemd voor permanente massa-opslag, zoals besturingssystemen, programma’s en gebruikersgegevens.

De HDD is momenteel de meest gebruikte opslagvorm voor dataopslag en is zowel intern als extern te gebruiken. Een interne harde schijf vind je voornamelijk terug in desktops, laptops en servers. Een externe harde schijf wordt vaak gebruikt als extra opslagmedium naast bijvoorbeeld een computer, router of mediaspeler.

Voordelen van een HDD

 • Goedkoop in aanschaf
 • Grote opslagcapaciteit
 • Beschikbaarheid

Nadelen van een HDD

 • Lagere snelheid
 • Minder duurzaam
 • Hoog stroomverbruik

Wat is een SSD

SSD staat voor Solid State Drive en is een opslagmedium dat gebruik maakt van niet bewegende geheugenchips. Door middel van elektronische ladingen slaan deze geheugenchips data op. Door deze techniek kan de SSD tot tien keer sneller data verwerken dan een gemiddelde HDD. De SSD is bestemd voor permanente opslag van gegevens, zoals programma’s en besturingssystemen.

In vergelijking tot de HDD is de SSD stukken kleiner en daarom veel te vinden in (dunne) laptops. De SSD is ook als externe harde schijf te verkrijgen en omdat de schijf met niet bewegende geheugenchips werkt, is hij schokbestendiger dan een HDD.

Voordelen van een SSD

 • Hoge snelheid
 • Duurzaam
 • Laag stroomverbruik
 • Stil

Nadelen van een SSD

 • Duur in aanschaf
 • Weinig opslagcapaciteit

Wat is een SSHD

SSHD staat ook wel voor Solid State Hybrid Drive. De SSHD is een gewone HDD-schijf die een paar SSD-geheugenchips bevat. Deze geheugenchips dienen als tijdelijk opslaggeheugen (cachegeheugen), waardoor de computer sneller reageert. De permanente opslag van bestanden komt op de HDD-schijf terecht. De SSHD is een combinatie van de HDD en de SSD. Je computer is in staat om bij veel gebruikte bestanden te reageren alsof je werkt met een SSD en je hebt de beschikking over de opslagcapaciteit van een HDD.

Voordelen van een SSHD

 • Snelheid tussen de HDD en SSD
 • Grote opslagcapaciteit

Nadelen van een SSHD

 • Schakelen tussen twee schijven
 • Past niet in elke computer
SSHD vs SSD

SSHD vs SSD

We horen dat mensen soms twijfelen tussen de keuze tussen een SSD en een SSHD. Om hierin een goede keuze te maken is het belangrijk dat je je doel duidelijk in kaart brengt. Zo is de SSD sneller maar in verhouding ook duurder. Een SSHD is goedkoper, maar het nadeel hiervan is, is dat alleen een gedeelte van schijf werkt met SSD-geheugen. Wil je liever betere prestaties met wat minder geheugen dan is het slim om voor de SSD te gaan. Wil je veel bestanden op slaan, dan is een SSHD weer beter geschikt. Er is dus niet per se een van de schijven beter, het ligt er echt aan waar je de schijf voor gaat gebruiken. Verder is het zo dat er tegenwoordig niet echt SSHD-schijven meer worden gebruikt. Alle moderne laptops zijn voorzien van een SSD, dit raden we dan ook altijd aan om te gebruiken.

SSD vs HDD

Als je gewoonweg op zoek bent naar de goedkoopste manier om bestanden op te slaan dan is de HDD het meest geschikt. Een HDD-schijf is de goedkoopste variant die je kan krijgen, deze schijven leveren veel geheugen tegen betaalbare prijzen. Je ziet ook vaak dat mensen twee verschillende schijven aanschaffen. Zo kun je een SSD gebruiken om er je besturingssysteem op te zetten en de HDD is dan te gebruiken voor de rest van de bestanden. Zo heb je een mooie combinatie tussen SSD en HDD. Wil je gewoonweg de beste prestaties, dan kun je het beste voor een SSD gaan. Deze schijven zijn het duurst, maar leveren veel betere prestaties. Hieronder kun je een filmpje bekijken waarbij de opstart van een SSD en een HDD-schijf met elkaar worden vergeleken. Spoiler alert: De HDD is zeker 3 keer zo snel.

SSHD Laptop

Aangezien SSHD-schijven eigenlijk niet echt meer gebruikt worden zijn er ook niet echt meer laptops te krijgen die voorzien zijn van een SSHD-schijf. Tegenwoordig bevatten alle moderne laptops een SSD-schijf. Zelfs binnen de wat lagere prijsklassen zijn eigenlijk alle laptops voorzien van SSD-schijven.

Hieronder heb je bijvoorbeeld de HP Chromebook 11A G8 EE – 2D218EA. Dit is een laptop van onder de 300 euro die ook is voorzien van een SSD-schijf.

Hp Chromebook 11A G8 EE

Geschikt voor huidige pc of laptop

Zodra je de keuze hebt weten te maken tussen de verschillende opslagvormen is het van belang om op te letten welk formaat de harde schijf moet hebben. Niet zomaar elke harde schijf past namelijk in je pc of laptop. Het is zaak om te letten op het soort aansluiting waarover de harde schijf beschikt en het formaat wat hij heeft. Zo kan de harde schijf beschikken over een SATA II of SATA III aansluiting en over een formaat van 2,5 inch of 3,5 inch.

Aansluiting SATA II

De SATA II is de voorganger van de SATA III. Het grootste verschil tussen deze twee is de doorvoersnelheid. De SATA II heeft een doorvoersnelheid van 3 GB per seconde. Verder is de harde schijf op elk systeem te gebruiken. Wat betreft het formaat en de aansluiting op het moederbord zijn de SATA II en SATA III volledig hetzelfde.

Aansluiting SATA III

De SATA III is tegenwoordig de meest voorkomende aansluiting. Hij heeft een doorvoersnelheid van 6 GB per seconde en is daarmee twee keer zo snel dan de SATA II. Het enige nadeel is dat niet elk systeem SATA III ondersteunt. Zodra dit het geval is, dan werkt de SATA III als een SATA II en heeft hij dus een doorvoersnelheid van 3 GB per seconde.

Formaat van 2.5 inch

De 2.5 inch interne harde schijf is lichter, kleiner en energiezuiniger dan de 3.5 inch harde schijf. De schijf heeft een breedte van 75,7 cm, een hoogte van 15,6 mm en een diepte van 118,7 mm en is geschikt voor de volgende devices:

 • Laptop
 • Barebone
 • Ultrabook

Formaat van 3.5 inch

De 3.5 inch interne harde schijf is zwaarder, groter en minder zuinig dan de 2.5 inch harde schijf. De schijf heeft een breedte van 101,6 cm, een hoogte van 26,1 mm en een diepte van 147 mm en is geschikt voor de volgende devices:

 • Desktop
 • NAS
 • Mediaspeler

Advies van Redable

Heb je nog vragen wat betreft de verschillende opslagvormen? Of heb je advies nodig bij het uitzoeken van de opslagvorm die het best bij je past? Onze specialisten staan voor je klaar om je te voorzien van het beste advies. Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Heeft dit artikel je geholpen?
JaNee