Skip to main content

Toetsenbordindeling, wat is nu precies het verschil tussen een Qwerty, Azerty en een Qwertz toetsenbord. In dit artikel gaan we uitgebreid beschrijven hoe een toetsenbordindeling er uit ziet, wat een Qwerty toetsenbord is, wat een Azerty toetsenbord is en tot slot wat een Qwertz toetsenbord is. Verder zullen we je uitleggen wat de verschillen tussen een Nederlands, Belgisch en Engels toetsenbord zijn. Tot slot gaan we het verschil tussen een ANSI en ISO toetsenbord behandelen, na het lezen van dit artikel weet je alles over de verschillende toetsenbordindelingen.

Toetsenbordindeling

De toetsenbordindeling, de kans is groot dat je er vaak gebruik van maakt, maar hoe zit zo’n indeling eigenlijk in elkaar? Een toetsenbord is zoals je waarschijnlijk wel weet een apparaat met verschillende knoppen of toetsen. Als we het over een toetsenbord hebben dan kan dit ook duiden op een virtuele versie van een toetsenbord, deze is te bedienen door de muis te gebruiken of met je vingers zoals op een mobiele telefoon. Een fysiek toetsenbord en een muis zijn samen de invoerapparaten voor een computer of laptop.

Afkomstig van de typemachine

Het ontwerp van een modern toetsenbord is afkomstig van de toetsenborden van een ouderwetse typemachine. Destijds heeft de indeling van een toetsenbord deze indeling gekregen zodat er minder kans was dat toetsen vast ging zitten tijdens het typen. Deze indeling van het toetsenbord wordt het Qwerty ontwerp genoemd, dit omdat de eerste zes letters in de linkerbovenhoek deze volgorde hebben.

Meerdere functies

Alhoewel de indelingen van de moderne toetsenborden waarschijnlijk afkomstig is van de typemachines, hebben hedendaagse toetsenborden nog veel meer toetsen. Modificatie toetsen zoals Ctrl, Alt en Shift kunnen in combinatie met andere toetsen worden gebruikt. Het voordeel hiervan is dat je snelkoppelingen kunt maken. Zo kun je met de combinatie Ctrl + c een tekst kopiëren en met Ctrl + v kun je deze tekst dan plakken.

Toetsenborden hebben ook enkele functietoetsen, deze gaan van F1 tot en met F16 en bevinden zich aan de bovenkant van je toetsenbord. Verder hebben moderne toetsenborden ook pijltjestoetsen en een nummerreeks aan de rechterkant. Sommige toetsenborden hebben nog andere knoppen met functies als het wijzigen van het volume of andere “macro” knoppen die je zelf functies kunt geven.

Laptop toetsenbord

Qwerty toetsenbord

In verreweg de meeste westerse landen wordt het Qwerty toetsenbord gebruikt. De naam Qwerty ontleent zich aan het feit in de toetsenborden deze letters van links naar rechts weergeven in de linkerbovenhoek van het toetsenbord. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Azerty toetsenbord zijn speciale tekens als à en è niet zomaar te vinden. Deze letters kunnen alleen gemaakt worden door het maken van een toetsencombinatie. In Nederland en Engelstalige gebieden is dit geen probleem, maar bijvoorbeeld in België en Frankrijk worden deze speciale letters vaker gebruikt en daarom is een Qwerty toetsenbord daar minder geschikt voor.

Waarom een Qwerty toetsenbord?

Waarom men standaard is overgegaan op een Qwerty toetsenbord is eigenlijk simpel. Door de oude mechanische typemachines kon het gebeuren dat bepaalde toetsen vast kwamen te zitten. De Qwerty indeling voorkomt dit probleem omdat de mechanische lettertangetjes dan minder snel tegen elkaar aan komen.

Een leuk feitje: Er wordt gezegd dat in 8 uur de vingers op een Qwerty toetsenbord ongeveer 25 km afleggen. In tegenstelling tot een “Dvorak” toetsenbord ( die hier speciaal voor is verbeterd ) is dit ongeveer 1,6 km. Kortom, we zouden ons kunnen afvragen of het Qwerty toetsenbord nog wel zo efficiënt is.

Qwerty toetsenbord voorbeeld

Azerty toetsenbord

Het Azerty toetsenbord is genaamd aan der hand van de 6 toetsen in de linker boven hoek die deze volgorde geven. Het Azerty toetsenbord wordt voornamelijk veel gebruikt in België en Frankrijk. Het toetsenbord is speciaal ontworpen om de wat moeilijkere Franse teksten in te kunnen voeren die veel gebruik maken van letters als é en ù.

Azerty toetsenbord: 2 varianten

Van het Azertytoetsenbord zijn twee varianten; de Franse en de Belgische. De daadwerkelijke letters staan op exact dezelfde plaats maar de symbolen staan anders, een voorbeeld hiervan is het “=” teken en het uitroepteken.

Een van de kenmerken van een Azerty toetsenbord is dat er geen Caps Lock op het toetsenbord zit. Net zoals de schrijfmachines van vroeger is er een Shift toets. Toch staat er vaak wel een Caps Lock toets op het toetsenbord. Deze Shift toets verandert de letters in hoofdletters en schakelt de leestekens en accentletters aan of uit.

Azerty toetsenbord voorbeeld

Qwertz toetsenbord

Het Qwertz toetsenbord wordt voornamelijk gebruikt in Duitssprekende gebieden. Wederom is de naam gebaseerd op de 6 letters in deze volgorde, in de linkerbovenhoek. Het belangrijkste verschil tussen het Qwerty en het Qwertz toetsenbord is dat de Z en de Y toetsen zijn omgewisseld. Dit is gedaan omdat de Z veel vaker gebruikt wordt dan de letter Y in het Duits. De letter Y komt alleen voor in Duitse woorden die zijn overgenomen uit andere talen. Verder worden de letters Z en A vaak in combinatie met elkaar gebruikt, omdat de Z nu dichter bij de A is, is dit efficiënter. Qwertz toetsenborden hebben aparte toetsen voor bijzondere letters, een voorbeeld hiervan zijn de Ä, Ö en Ü.

Qwertz toetsenbord

Nederlands toetsenbord indeling

In Nederland wordt over het algemeen het Qwerty toetsenbord gebruikt. Dit toetsenbord is dan ook te vinden in eigenlijk alle computers en telefoons die op de Nederlandse markt worden gebracht. Het Qwerty toetsenbord komt van de oude typemachines. Deze indeling werd gebruikt omdat het dan minder vaak voorkwam dat toetsen bleven haken.

Het Nederlandse toetsenbord is te herkennen aan de “reguliere” letters, dus geen streepjes of puntjes op de letters zoals de é en de Ä. Het Nederlandse toetsenbord lijkt behoorlijk op het internationale US-toetsenbord.

Belgisch toetsenbord

Het standaard Belgische toetsenbord is het Azerty toetsenbord. Dit toetsenbord is speciaal bedoeld voor mensen die Franse teksten schrijven. De letters zijn anders ingedeeld dan het Nederlandse Qwerty toetsenbord en er zijn meer mogelijkheden om letters te gebruiken die speciale tekens bevatten. Denk aan bijvoorbeeld een è. De titel van het toetsenbord komt voort uit het feit dat de eerste zes letters in de linkerbovenhoek Azerty spellen.

Engels toetsenbord

Het Engelse en het Nederlandse toetsenbord lijken veel op elkaar, ze maken allebei gebruik van de Qwerty indeling. Toch zijn er enkele verschillen tussen de twee toetsenborden. Het Nederlandse toetsenbord is vooral te herkennen aan de Enter toets. Deze is namelijk verticaal in tegenstelling tot het Engelse toetsenbord. Een ander verschil is dat de Backslash “()” links onder de Enter knop zit. Verder heeft het Nederlandse toetsenbord een Shift toets die kleiner is en bevat deze toets een tilde/grave accent toets “`” aan de zijkant. Tot slot heeft het Nederlandse Qwerty toetsenbord een euroteken op de 2 zitten in tegenstelling tot de Engelse variant.

Het Engelse toetsenbord, ook wel Qwerty internationaal genoemd heeft een horizontale enter toets. Daarnaast heeft het toetsenbord een bredere shift toets en de backslash is te vinden rechtsboven de Enter toets. Het tilde/grave accenttoets zit naast de 1 en er is geen euro teken te vinden op de 2 bij de Engelse variant.

Laptops toetsenbord

Ansi vs Iso

Los van de verschillende toetsenbord varianten Qwerty, Azerty en Qwertz kunnen toetsenborden ook onderscheiden worden op Ansi en Iso. Ansi en Iso toetsenborden lijken veel op elkaar, toch zijn er enkele belangrijke verschillen. De termen Ansi en Iso staan voor twee verschillende instanties. Ansi staat voor “American National Standards Institute” en Iso staat voor “International Organization for Standardization”. Deze twee indelingen maken onderscheid tussen de grootte en positie van bepaalde knoppen. Beide toetsenborden gebruiken de Qwerty indeling.

Wat is er anders tussen Ansi en Iso

Er zit verschil in grootte van de Enter, de Backslash, de linker Shift knop en de rechter Alt knoppen. In Amerika worden over het algemeen Ansi indelingen gebruikt, in andere landen wordt Iso vaker gebruikt. Over het algemeen is het door de Alt Gr knop makkelijker om op Iso toetsenborden te typen, dit omdat deze lay-out ook makkelijk gebruikt kan worden voor verschillende talen. Ansi toetsenborden daarentegen worden meer gebruikt door gamers omdat deze toetsenborden ergonomischer zijn omdat de Shift en Enter knoppen makkelijker te bereiken zijn.

Ansi vs iso

Ansi toetsenbord en Iso toetsenbord, de belangrijkste verschillen

Er zijn vijf verschillende aspecten tussen de Ansi en Iso toetsenbordindelingen. Deze verschillen hebben te maken met de plaatsing en de vorm van verschillende toetsen.

  1. Enter knop

Op het Ansi toetsenbord is de Enter knop wijd en ziet er uit als een rechthoek, bij het Iso toetsenbord is de Enter knop veel groter, langer en ziet er meer uit als een T die op de kop staat.

  1. De linker Shift knop

Op een Ansi toetsenbord zijn de linker en rechter Shift knop van hetzelfde formaat, lang en rechthoekig. Op een Iso toetsenbord is de linker Shift knop het halve formaat van de rechter Shift knop. De rechter Shift knop is ongeveer gelijk aan de linker Ctrl knop.

  1. De rechter Alt knop

De rechter Alt knop en de linker Alt knop zijn identiek aan elkaar op een Ansi toetsenbord. Op een Iso toetsenbord wordt de rechter Alt knop vervangen door een Alt Gr knop.

  1. De Backslash knop

Op het Ansi toetsenbord is de Backslash direct boven de Enter knop en is hij dezelfde grootte als de rechter Ctrl knop. Op een Iso toetsenbord is de Backslash direct aan de linkerkant naast de Enter knop.

  1. Het totale aantal knoppen

Op het Ansi toetsenbord bevinden zich 104 knoppen en 87 knoppen in kleine vorm. Een Iso toetsenbord heeft 105 knoppen waarvan er 88 klein zijn.

Welk toetsenbord is voor jou geschikt?

Als we kijken naar de verschillende indelingen van het toetsenbord dan is in Nederland het Qwerty toetsenbord het meest voor de hand liggend om te nemen. Mocht je ook veel Duitse teksten typen dan is Qwertz misschien interessant en als je Franse teksten typt, is het Azerty toetsenbord een geschikte optie. Over het algemeen raden we altijd een Qwerty toetsenbord aan.

De verschillen tussen een Ansi en een Iso toetsenbord zitten in de plaatsing en de vorm van de toetsen. Dit is natuurlijk persoonsgebonden. Het Ansi toetsenbord is ergonomischer dus als je dat belangrijk vindt dan raden we aan om voor een Ansi toetsenbord te gaan.

Advies van Redable

Heb je nog vragen wat betreft de verschillende toetsenborden? Of heb je advies nodig bij het uitzoeken van een toetsenbord dat het best bij je past? Onze specialisten staan voor je klaar om je te voorzien van het beste advies. Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Heeft dit artikel je geholpen?
JaNee