Skip to main content

De Intel Core processor is op het moment een veel voorkomende processor. De processor is een erg belangrijk onderdeel van je computer en zorgt ervoor dat alle handelingen die je verricht soepel verlopen. Hij regelt dat je kan downloaden of dat je computer snel opstart. De Intel i-serie is het meest gebruikt. In deze serie vallen de Intel Core i3, i5, i7 en i9. Omdat dit veel vragen oproept bij mensen lees je in dit blog wat het verschil is tussen deze vier processors.

Een computer kan de beschikking hebben over twee soorten processors. Een AMD of een Intel Core processor. De kans dat je (toekomstige) computer over een Intel Core processor beschikt is dus vrij groot. En dan komt dus de vraag: moet ik kiezen voor een Intel Core i3, i5, i7 of i9? Omdat dit een veelgestelde vraag is lees je in dit blog alles over de eigenschappen van de processors en de verschillen tussen de Intel Core i3, i5, i7 en i9.

Soorten processorkernen

Een processor beschikt over één of meerdere kernen. Tegenwoordig hebben de meeste processors twee of vier kernen. Als die twee kernen heeft dan noem je het ook wel een dual-core processor. Als de processor over vier kernen beschikt noem je het een quad-core processor. Het voordeel van meerdere kernen is dat de processor in staat is om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. Wil je dus een snelle computer die alles soepel tegelijk kan laten verlopen en zonder enige haperingen? Dan is het zaak om te kiezen voor een processor met vier kernen omdat deze gemakkelijker meer taken tegelijkertijd kan uitvoeren. Dit wordt nog verder toegelicht in het blog.

Kloksnelheid uitgedrukt in GHz

Bij de eigenschappen van een processor wordt vaak een bepaalde hoeveelheid GHz aangegeven, ook wel gigahertz. Dit staat voor de kloksnelheid van de processor. Hoe meer gigahertz, des te meer bewerkingen hij uit kan voeren. Neem bijvoorbeeld de HP ProBook. Deze heeft een processor met een kloksnelheid van 2,5GHz. Dit betekent dat deze processor in staat is om 2,5 miljard bewerkingen per seconde uit te voeren. Voor een snelle processor is het dus van belang dat die beschikt over een aardige kloksnelheid. Het is dus belangrijk dat je let op het aantal processorkernen, want een processor met vier kernen met 2GHz is sneller dan een processor met twee kernen en 3GHz.

Cache size zorgt voor de rekenkracht

De cache zorgt voor de rekenkracht van de processor. Omdat de cache size gaat over de hoeveelheid data die de processor hiermee kan opslaan geldt de regel: hoe meer data de cache kan opslaan, hoe minder lang hij in afwachting is van het RAM-geheugen. Alle tijd die hiermee bespaard wordt zorgt voor extra snelheid in het gebruik van de computer. Daarom is het belangrijk dat je kijkt naar de hoeveelheid cache size.

Efficiënter werken door Hyper-Threading

Hyper-Threading zorgt ervoor dat de kernen van de processor los van elkaar op een efficiënte manier kunnen werken aan meerdere taken. Deze techniek is er gekomen om de processors met één kern te voorzien van meer mogelijkheden, omdat deze niet aan meerdere taken konden werken.

Tegenwoordig zijn er alleen haast geen processors meer met maar één kern. Hyper-Threading lijkt daarom misschien niet meer zo van belang, maar dat is het wel. Het zorgt er nog steeds voor dat de prestaties van de processor verbeterd wordt. Het is dus geen vereiste, maar is nog wel van toegevoegde waarde.

Verhoog de kloksnelheid met Turbo boost

Stel je voor: je bent aan het hardlopen en je hoeft nog maar 100 meter om je doel te behalen. Maar je hebt het gevoel dat je niet meer kan. Op dit moment kan je wel een extra zetje gebruiken, toch?! Dit laatste zetje wat je dan nodig hebt, daar zorgt de turbo boost voor.

De turbo boost verhoogt de kloksnelheid van de processor als de computer aan het einde van zijn rekenkracht zit. Dit kan handig zijn bij bijvoorbeeld het downloaden of installeren van bepaalde programma’s. Alleen de Intel Core i5 en i7 hebben de beschikken over deze functie.

Intel processor

Welke Intel Core past bij jou?

Nu komen we bij de kern van het verhaal. Wat is nou het verschil tussen de vier genoemde processors? Wij hebben ervoor gekozen om elke processor aan een bepaald soort gebruiker te koppelen, omdat je zo jezelf bij een processor kan plaatsen. Aan de hand hiervan kan je kiezen welke processor dus het best bij je past.

Intel Core i3

De Intel Core i3 beschikt vaak over twee kernen en is de perfecte processor als je niet al te veeleisend bent. Zaken zoals internetten, mailen of tekstverwerken kan de processor gemakkelijk aan. Verder ben je in staat om sporadisch foto’s te bewerken met de Intel Core i3. De i3 beschikt over de volgende eigenschappen:

 • Dual-core processor
 • 3 of 4 MB cache size
 • Hyper-Threading

Intel Core i5

De Intel Core i5 heeft vaak vier kernen en kan hiermee over het algemeen de meerderheid voorzien in zijn of haar behoeften. Hij zorgt ervoor dat je gemakkelijk kan multitasken zonder dat de computer hapert. Op deze manier heb je de mogelijkheid om te internetten, een film te downloaden en ondertussen ook nog muziek te luisteren zonder dat je computer hier moeite mee heeft. De i5 beschikt over de volgende eigenschappen:

 • Quad-core processor
 • 6MB cache size
 • Turbo Boost

Intel Core i7

De Intel Core i7 beschikt vaak over vier kernen waardoor je in staat bent om te werken als een pro. Foto- of videobewerkingsprogramma’s, de zwaarste games of andere zware veeleisende programma’s zijn geen probleem. De processor laat alles soepeltjes verlopen. De i7 beschikt over de volgende eigenschappen:

 • Quad-Core processor
 • 8 MB cache size
 • Hyper-Threading
 • Turbo Boost

Intel Core i9

De Intel Core i9 beschikt vaak over 8 kernen en is het paradepaardje van Intel. Deze CPU is geschikt voor intensief, professioneel videobewerken of het renderen van 3D-modellen. Verder is deze CPU geschikt voor het spelen van zware games. De Intel Core i9 heeft de volgende eigenschappen:

 • Octa-Core (8) processor
 • 13.75MB cache size
 • Hyper-Threading
 • Turbo Boost

Advies van Redable

Heb je nog vragen wat betreft de verschillende Intel Core processors? Of heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Onze specialisten staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Heeft dit artikel je geholpen?
JaNee