Skip to main content

Wat is een Chromebook en kies je een Chromebook of laptop in 2022? Het is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt. Om deze reden hebben we dit artikel voor je geschreven. We gaan je uitleggen wat een Chromebook laptop is, wat het Chromebook OS inhoud en het verschil tussen een Chromebook en een laptop. Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten over de Chromebook en of deze laptop voor jou geschikt is.

Chromebook laptop

Een Chromebook laptop, wat is het precies? We krijgen regelmatig de vraag wat de verschillen zijn tussen een Chromebook en een laptop. Nu is de Chromebook natuurlijk ook een laptop en stellen we de vraag liever iets anders, namelijk: wat is het verschil tussen een Chromebook en andere laptops? Het belangrijkste verschil tussen een Chromebook laptop en andere laptops is dat een Chromebook draait op het besturingssysteem Chrome OS van het welbekende bedrijf Google. OS staat voor “operating system” en dit is in het Nederlands te vertalen als besturingssysteem. Dit is een ander besturingssysteem dan bijvoorbeeld Windows van Mircosoft of MacOS van Apple.

Waarom een Chromebook laptop?

Chromebook laptops zijn draagbare computers. Deze laptops zijn ontworpen om activiteiten via je internetbrowser uit te voeren. De laptops hebben veel ondersteuning voor apps, maar de laptops zijn niet geschikt om zware taken te draaien, denk aan het renderen van een groot 3D-model of het spelen van zware games. De algemene regel is dan ook dat het werk zich in de browser bevindt, voor de meeste taken is dit prima geschikt. De Chromebook laptops zijn te verkrijgen tegen een lage prijs.

De laptop heeft dan vaak ook erg weinig intern geheugen en niet zoveel RAM-geheugen, op de Chromebook werk je voornamelijk in de Cloud. Je zou kunnen zeggen dat het een gemiddelde laptop is zonder iets van bijzondere extra’s. De laptops zijn licht, compact en makkelijk om mee te nemen. Verder vertrouwen de laptops bijna volledig op de Cloud Services en apps van Google. Om deze reden kan er bespaart worden op dure componenten en zijn de Chromebook laptops goedkoop.

Chromebook laptop

Populair in het onderwijs

Je ziet dat de Chromebook laptops veel in het onderwijs worden gebruikt. Door het compacte, lichte design en het gebruiksgemak is hij daar ook geschikt voor. De nieuwe Chromebook laptops hebben vaak ook een touchscreen en functioneren prima met een goede internet verbinding. De alledaagse taken van een student zijn goed uit te voeren. De laptop is ook makkelijk te koppelen met de Cloudomgeving van een school, zo kan een IT-manager makkelijk de laptops van alle leerlingen instellen. Door de TPM-chip is de Chromebook op hardware niveau beveiligd, in combinatie met het goed beveiligde besturingssysteem is het een veilige laptop en hoef je niet bang te zijn voor virussen of hackers.

Geschikt als zakelijke laptop

Chromebook laptops zijn ook geschikt als zakelijke laptop. Een groot voordeel is dat de Chromebooks goed beschermd uit de doos komen en ook goed beveiligd blijven. Het besturingssysteem van de Chromebook wordt automatisch bijgewerkt en is daarom altijd up-to-date. In combinatie met de TPM-chip hoef je niet bang te zijn voor virussen. Een ander groot voordeel van de Chromebook laptops is dat er automatisch back-ups gemaakt worden van je bestanden, je hoeft daardoor niet bang te zijn dat je iets verliest.

Doordat de Chromebook geen zware hardware bevat is hij ook energiezuinig. Je kunt vaak de hele dag doen met je Chromebook als hij s ’ochtends volledig is opgeladen. Voor samenwerken is de Chromebook ook geschikt. Via G suite kunnen je werknemers met meerdere Chromebook op de werkvloer effectief laten samenwerken. Je kunt eenvoudig samenwerken via Google Docs en kunt agenda’s met elkaar koppelen zodat je precies weet wanneer je collega’s beschikbaar zijn. Door Google Drive kun je gemakkelijk bestanden met elkaar delen. Kortom, een geschikte laptop voor op de werkvloer.

Chromebook OS

Chromebook laptops maken gebruik van het Chrome OS besturingssysteem, dit is een energiezuinig en veilig systeem. Door apps uit de browsers en applicaties uit de Play Store kun je de meeste dingen doen die je verwacht van een computer. Veel mensen vinden het Chrome OS lijken op Android, maar dan op een computer. Het grote voordeel is dat alle aspecten van het Chrome OS met elkaar samenwerken en dit biedt de gebruiker een goede ervaring. Je kan zeggen dat het besturingssysteem gewoonweg goed werkt. Het besturingssysteem verbruikt weinig energie en daarom kun je vaak makkelijk de hele dag doen met een volle batterij.

Werken in de Cloud met Chrome OS

In Chrome OS sla je je bestanden niet op een harde schijf op, maar in de Cloud. Daarnaast download en installeer je geen grote programma’s, maar maak je gebruik van apps uit de Play Store. Je schrijft gemakkelijk teksten met de Microsoft Office 365 app of met Google Docs. Door de Netflix app kun je films kijken en met bijvoorbeeld Spotify kun je muziek luisteren. Daarentegen zijn andere programma’s als bijvoorbeeld Photoshop niet geschikt voor het Chrome OS besturingssysteem. Grotere spellen kunnen ook niet gespeeld worden, wel zijn er kleinere spelletjes die gespeeld kunnen worden.

Als je standaard werkzaamheden uitvoert dan is het Chrome OS besturingssysteem eigenlijk prima. Je krijgt goed waar voor je geld omdat deze Chromebooks vaak niet zo duur zijn. Wil je complexere taken gaan uitvoeren als het bewerken van video’s of het spelen van zwaardere spellen dan is het Chromebook OS minder geschikt en kun je beter gaan voor Windows of MacOS.

Chromebook OS

Kun je Windows op een Chromebook draaien?

Zoals we al eerder hebben vermeld hebben Chromebooks meestal wat minder interne opslagcapaciteit. Dit is dan ook meteen de reden waarom ze minder geschikt zijn om Windows te gebruiken. Het is echter wel mogelijk om Windows op een Chromebook te draaien, het is alleen best pittig om dit voor elkaar te krijgen. Daar komt nog eens bij dat je het risico hebt dat je je Chromebook beschadigd en dat je de garantie op het apparaat verliest. We adviseren daarom ook om geen Windows op je Chromebook te draaien. Als je graag Windows wilt gebruiken kun je veel beter een laptop kopen die standaard is voorzien van dit besturingssysteem.

Verschil tussen Chromebook en laptop

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen een Chromebook en een standaard laptop die is voorzien van Windows of MacOS. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet zodat je kan kijken wat het beste bij je past.

Besturingssyteem

Een Chromebook is altijd voorzien van Chrome OS, andere laptops daarentegen zijn over het algemeen voorzien van Windows of MacOS. Een groot voordeel van Chrome OS is dat de verschillende aspecten goed met elkaar samen werken omdat je binnen één omgeving werkt. Bij bijvoorbeeld Windows heb je veel verschillende programma’s en applicaties.

Veiligheid

Een Chromebook is standaard bestand tegen virussen via Google, andere laptops daarentegen hebben antivirus software nodig. Doordat alle applicaties uit dezelfde omgeving komen heb je bij de Chromebook ook nog eens minder kans op virussen dan bij een standaard laptop. Toch is het zo dat de moderne virusscanners vaak ook goed werken en als je geen gekke dingen doet, is de kans op virussen op een gewone laptop ook klein.

Batterijduur

Een Chromebook heeft standaard een lange batterijduur omdat de laptops geen zware componenten heeft die veel stroom kosten. Bij andere laptops verschilt dit erg per model. Een wat zwaardere gaming-laptop bijvoorbeeld kan soms maar 2 uur zonder stroom in tegenstelling tot de 12 uur van een Chromebook.

Opslag

Bij de Chromebook werk je in de Cloud. Om deze reden heeft de laptop ook erg weinig interne opslag. Bij gewone laptops heb je meer interne opslag door een grotere harde schijf, hier betaal je dan ook meer geld voor. Bij een reguliere laptop heb je natuurlijk ook de keuze om in de Cloud te werken, maar is het minder vanzelfsprekend.

Apps en programma's

Bij de Chromebook ben je gebonden aan de apps in de Google Play Store. Bij andere laptops heb je de vrijheid om vrijwel alle verschillende apps en programma’s te installeren, een nadeel hiervan is wel dat de kans op eventuele virussen hoger is.

Prestaties

Voor standaard werkzaamheden als tekstverwerking zijn zowel de Chromebook als andere laptops geschikt. Mocht het zo zijn dat je zwaardere taken gaat uitvoeren zoals het renderen van video’s, het bewerken van foto’s of spelen van zware games dan is een laptop met zwaardere componenten beter en raden we de Chromebook niet aan.

Het prijskaartje

Laptops die draaien op Windows of MacOS variëren natuurlijk erg in prijs. Over het algemeen kun je wel zeggen dat de Chromebook een stuk goedkoper is dan de standaard laptop. Dit komt omdat de Chromebook vaak minder krachtige componenten heeft. Heb je wat minder budget en wil je gewoon standaard werkzaamheden uitvoeren dan is de Chromebook een prima keuze.

Verschillen laptop en chromebook

Chromebook vs laptop

Om de keuze te maken tussen een Chromebook en een andere laptop is het allereerst van belang dat je helder in kaart hebt welke activiteiten je gaat uitvoeren. Ga je voornamelijk wat simpelere taken uitvoeren zoals tekstverwerking, surfen op het internet of ga je films kijken dan is de Chromebook een prima keuze. Ga je zwaardere taken uitvoeren zoals uitgebreide data-analyse, het spelen van zware games of het renderen van grote 3D-modellen dan is een duurdere laptop met betere component beter geschikt.

Chromebook of laptop, wat heb je nodig?

Vind je beveiliging belangrijk en wil je uit de doos al meteen veilig kunnen werken dan is de Chromebook met zijn up-to-date beveilig een goede keuze. Ben je bereid om een virusscanner aan te schaffen en vind je het belangrijk dat je alle verschillende programma’s kunt gebruiken dan is een andere laptop weer beter om te gebruiken. Wil je een compacte laptop die een goede batterijduur heeft en die makkelijk mee te nemen is of werk je veel op één plek en vind je het prima om je laptop wat vaker op te laden, het zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen als je een keuze wilt maken. Om het makkelijker voor je te maken hebben we de voordelen en nadelen van een Chromebook voor je op een rijtje gezet.

Chromebook voordelen

Een Chromebook heeft een aantal voordelen in vergelijking met een standaard laptop. De Chromebook is perfect voor lichte werkzaamheden, hij heeft een lange batterijduur en ze zijn relatief goedkoop.

Perfect voor lichte werkzaamheden

Chromebook laptops zijn geschikt voor werk dat in een browser gedaan kan worden. Van standaard tekstverwerking tot het volgen van online lessen en vergaderingen, je kunt prima met een Chromebook uit de voeten. We zien steeds vaker dat werk in de Cloud uitgevoerd kan worden, denk aan Google Docs of Google Drive. Hier is een Chromebook gewoon geschikt voor.

Langere batterijduur dan een gelijk geprijsde laptop

Het Chrome OS besturingssysteem is licht en batterij zuinig. Dit zorgt er voor dat je vaak lang kan doen met een volle batterij. Als je gebruikelijke taken uitvoert kunnen sommige Chromebooks het wel zeker 12 uur volhouden met een volle batterij. Heb je dus geen zin om de hele dag je laptop te moeten opladen dan is een Chromebook uiterst geschikt.

Chromebooks zijn goedkoper dan alternatieve laptops

Chromebook laptops zijn vaak veel goedkoper dan Windows laptops met vergelijkbare specificaties. Dit is ook een van de redenen waarom ze veel door studenten gebruikt worden. De Chromebook is populair in het lagere laptop segment en levert prima prestaties als je standaard taken wilt uitvoeren.

Chromebook voordelen

Chromebook nadelen

Het Chrome OS heeft vele voordelen, toch zijn er ook enkele nadelen die wel belangrijk zijn om te weten. We hebben de nadelen van de Chromebook hier voor je op een rijtje gezet.

Voor het spelen van games zijn ze niet geschikt

Mobiele games spelen is geen probleem voor de Chromebook. Als je daarentegen zwaardere pc-games wilt gaan spelen dan is de Chromebook echter niet geschikt. Door de minimale componenten is het spelen van grafisch zware games gewoonweg niet mogelijk. De enige mogelijkheid is om te gamen is met Cloud-gaming services als GeForce Now. Voor de diehard gamer raden we dit echter niet aan.

Niet geschikt voor grafische taken

Als je veel bezig bent met het editen van video’s, het bewerken van foto’s of het renderen van zware 3D-modellen dan kun je beter voor iets anders kiezen dan de Chromebook. Kleine, simpele programma’s die uit de Google Playstore komen kunnen wel gebruikt worden, maar voor echt serieuze grafische taken kun je beter een andere laptop kiezen.

De Chromebook is geen krachtpatser

Over het algemeen is de Chromebook geen krachtpatser. Zwaardere applicaties of veel multitasking is geen slim idee met de Chromebook. Daarnaast kan het laden van bestanden of opstarten en afsluiten van een Chromebook een stuk langer duren dan een alternatief met betere specificaties. Voor de standaard alledaagse taken daarentegen is de Chromebook prima geschikt.

Wat is een chromebook en kies je een chromebook of laptop in 2022

Welke merken verkopen Chromebooks?

Er zijn inmiddels veel verschillende merken die Chromebook laptops verkopen. Alle grote laptopfabrikanten als Dell, Lenovo, Asus en HP bieden Chromebooks aan. Hieronder staan de belangrijkste fabrikanten van Chrome OS laptops.

Google Chromebook

De bekendste Chromebook van Google is de Pixelbook. Aangezien Google met laptops de ideale Chrome OS ervaring wil bieden zijn de Google Chromebooks ook vaak goed geoptimaliseerd. Google heeft in totaal 3 verschillende lijnen: de betaalbare Pixelbook, de Go en de Pixel Slate.

Google Chromebook

Asus Chromebook

Asus is een grote naam in de wereld van computermakers en produceert ook Chromebooks. Asus heeft ook drie verschillende Chromebook lijnen. De basis lijn is de goedkoopste, de Flip lijn heeft een 2 in 1 design, is beter gebouwd en heeft meer extra opties. Asus heeft ook een variant waarbij je het scherm van het toetsenbord kan halen, dit geeft wat meer een tablet idee en is ideaal als je de Chromebook op verschillende manieren wilt gebruiken.

Asus Chromebook

Samsung Chromebook

Samsung is een merk dat het Chrome OS aanbod ook redelijk klein houdt. Samsung heeft 5 verschillende opties in 5 verschillende categorieën. De Galaxy Chromebook maakt deel uit van de wat meer premium-categorie dit terwijl de Galaxy Chromebook 2 wat lagere specificaties heeft en meer past in de categorie van “alledaagse” bezigheden. Verder heeft Samsung de Traveller lijn die bestaat uit de Galaxy Chromebook Go en een studenten-lijn die bestaat uit de Chromebook Plus.

De Samsung Chromebook

Acer Chromebook

Acer is een merk dat veel verschillende Chromebooks aanbiedt. Er wordt geen duidelijk onderscheid gemaakt in verschillende lijnen maar er zijn wel serie labels die gebruikt worden om de Chromebooks te onderscheiden. Wederom is bij Acer de basisserie de voordeligste optie. De Spin variant is een 2-in-1 design en de Enterprise levert de beste prestaties tegen een hoger prijskaartje.

Acer Chromebook

HP Chromebook

HP is een erg groot merk in de laptop wereld. HP biedt dan ook verschillende Chromebooks aan. Het aanbod is in vergelijking met de andere merken wat kleiner maar er wordt ook gebruik gemaakt van drie lijnen: de populaire 2-in-1 variant heet x360 hierbij is het mogelijk om het scherm van het toetsenbord te halen zodat je de laptop als tablet kunt gebruiken.

De HP Chromebook

Lenovo Chromebook

Lenovo maakt een van de betere Chromebooks op de markt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Chromebooks voor op school en op het kantoor. Lenovo biedt goede laptops aan voor een relatief lage prijs. Beide lijnen van Lenovo hebben een basis model, een 2 in 1 model en een variant waarbij je het scherm los kan koppelen, dit is de Lenovo Duet.

Lenovo Chromebook

Advies van Redable

Heb je besloten dat je een Chromebook wilt aanschaffen, bekijk ons assortiment aan Chromebook laptops. Het kan lastig zijn om een geschikte laptop te kiezen met het grote aanbod op de markt. Om deze reden kan je altijd contact opnemen met een van onze experts. Ze kunnen je alles vertellen over de verschillende merken, hun aanbod en welke laptop voor jou het beste geschikt is. Dus twijfel je over je aankoop? Neem contact op met Redable en we helpen je graag verder.

Heeft dit artikel je geholpen?
JaNee