Skip to main content

Windows 10 opnieuw installeren. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je Windows 10 opnieuw wilt installeren. Zo kan het zijn dat je computer traag is geworden door de vele bestanden die er op staan of het kan zijn dat je computer een virus heeft. Een nieuwe Windowsinstallatie zorgt er voor dat je computer weer schoon is. We gaan je in dit artikel uitgebreid uitleggen hoe je Windows 10 opnieuw kunt installeren door middel van de ingebouwde functie binnen Windows zelf of via een USB-stick.

Windows 10 opnieuw installeren: via Windows zelf

Het kan zo zijn dat je Windows niet opnieuw kunt installeren, dan moet je gebruik maken van een CD, DVD of USB die je via de boot kan starten. Dit is iets complexer en we zullen verderop in het artikel uitleggen hoe dit in zijn werk gaat. Voor nu gaan we de stappen behandelen die je kan uitvoeren via de ingebouwde functie binnen Windows. Dit is gelukkig een vrij simpel proces, je kunt dit artikel bij de hand houden om te zorgen dat je alle stappen goed uitvoert.

Windows 10 installatie voorbereiden

Let er wel op dat een volledige herinstallatie van Windows 10 wel inhoud dat je al je persoonlijke gegevens en programma’s verwijderd. Zorg er dus voor dat als je deze gegevens wilt behouden je een back-up maakt op een externe harde schijf zodat je deze programma’s later weer terug kunt zetten. Verder is het van belang dat je de productsleutel van Windows 10 bij de hand hebt, deze heb je namelijk nodig. Denk dus goed na voordat je deze handleiding volgt en besef dat als je geen back-up maakt je dus al je gegevens kwijt bent! Ben je er zeker van dat je Windows 10 opnieuw wilt installeren dan kun je onderstaande stappen volgen om te zorgen dat dit vlekkeloos verloopt.

Stap 1: computer resetten

Als je Windows 10 hebt opgestart kun je klikken op de startknop en vervolgens op “instellingen”. Scrol door naar beneden tot aan bijwerken en beveiliging. Klik hier op, je zult zien dat er een nieuw scherm opent. In dit scherm zie je “systeemherstel” staan aan de linkerkant. Als je hier op klikt, zie je twee opties staan: “deze pc opnieuw instellen” en “geavanceerde opstartopties”. Geavanceerd opstarten kun je gebruiken om de computer op te starten via de boot om vervolgens op deze manier Windows te installeren. Voor nu klik je op “aan de slag” bij “deze pc opnieuw instellen”.

Windows 10 opnieuw installeren - stap 1

Stap 2: verwijderen van de gegevens

Als je hier op hebt geklikt zul je zien dat je 2 opties hebt, je kan je gegevens bewaren en je kunt alles verwijderen. Als je voor de optie kiest dat je je gegevens bewaard, dan hoef je je niet druk te maken over het maken van een back-up en het terugzetten van deze back-up. Wel worden al je programma’s verwijderd. Bij de 2e variant verwijder je echt alles, dit is bijvoorbeeld aan te raden als je denkt een virus te hebben of als je je computer gaat verkopen. In dit voorbeeld kiezen we voor het verwijderen van alle gegevens dus we herhalen het nog een keer: zorg dat je een back-up maakt.

Windows 10 opnieuw installeren - stap 2

Stap 3: Windows installeren vanaf je apparaat

Vervolgens krijg je weer 2 nieuwe opties. Je kunt er voor kiezen om Windows vanuit de Cloud te downloaden of dat je Windows opnieuw installeert vanaf je apparaat. Optie twee is een stuk sneller, maar dan ben je afhankelijk van de laatste versie die op je apparaat staat. Bij de Cloud download speelt je internetsnelheid een belangrijke rol. Als je de laatste versie van Windows hebt geïnstalleerd kun je het beste de lokale installatie kiezen.

Windows 10 opnieuw installeren - stap 3

Stap 4: Windows resetten

Hierna krijg je een overzicht te zien met de dingen die gaan gebeuren. Je kunt op “verander instellingen” klikken als je de instellingen wilt veranderen. Als je daar op klikt krijg je de mogelijkheid om je data te verwijderen en om Windows via het apparaat of via de Cloud te downloaden. Voor nu kiezen we er voor om hier niets aan te veranderen. Je kunt vervolgens op “ga door” klikken. Je krijgt daarna nogmaals een overzicht met wat er gaat gebeuren. Als je er zeker van bent kun je op “opnieuw instellen” klikken.

Windows 10 opnieuw installeren stap 4

Stap 5: wachten op de installatie

Windows zal zich gaan resetten. Dit kan wel 30 minuten duren. Je computer zal zich ook opnieuw opstarten en het scherm kan enkele keren aan en uit gaan. Dit is normaal en hoort bij het installatieproces. Na ongeveer 30 minuten zul je een nieuw scherm te zien krijgen waarbij je de mogelijkheid hebt om Windows 10 in te gaan richten, Windows 10 is dan succesvol geïnstalleerd.

Stap 6: Windows instellen

Na het opnieuw installeren van Windows 10 krijg je de optie om Windows in te gaan stellen. Het begint met het selecteren van de juiste regio. Er van uitgaande dat je je in Nederland bevindt kun je vanzelfsprekend het beste voor Nederland gaan. Als je op “ja” klikt krijg je vervolgens de keuze om een toetsenbord indeling te selecteren. We raden je aan om hier “US” te kiezen omdat dit de standaard toetsenbordindeling is. Wil je meer weten over de toetsenbordindeling en de verschillen tussen Qwerty, Azerty en Qwertz, klik dan op de link.

Windows 10 opnieuw installeren - stap 6

Stap 7: algemene voorwaarden accepteren

Je krijgt vervolgens de optie om een 2e toetsenbord indeling te gebruiken. Omdat je al US hebt geselecteerd als toetsenbord indeling is dit niet nodig en kun je op “overslaan” klikken. Vervolgens zal Windows weer opnieuw gaan laden, hierna krijgt je de algemene voorwaarden te zien. Deze kun je doorlezen, maar je kunt ook gewoon op “accepteren” drukken, je hebt namelijk toch niet veel keuze.

Stap 8: account toevoegen

Je zult vervolgens de optie krijgen om Windows in te stellen voor een organisatie of voor privégebruik. Als je je computer gebruikt voor privédoeleinden klik je hierop. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om je Microsoft-account toe te voegen. Als je nog geen account hebt kun je deze aanmaken door te klikken op “account aanmaken”. Heb je al een account dan kun je simpelweg de gegevens invullen. Je kunt ook zonder account verder gaan met de installatie, je klikt dan op “offlineaccount”.

Windows 10 opnieuw installeren - stap 8

Stap 9: persoonlijke instellingen

Vervolgens krijg je de optie om een naam in te voeren en een wachtwoord toe te voegen. We raden je aan om een wachtwoord te kiezen zodat niet iedereen zomaar bij je gegevens kan. Dan krijg je enkele opties die persoonsgebonden zijn. Zo krijg je de optie om Microsoft je locatie te laten gebruiken, je kunt Zoek Mijn Apparaat inschakelen, je kunt er voor kiezen om diagnostische gegevens naar Microsoft te sturen en je krijgt de optie om persoonlijke tips en advertenties te krijgen. Hier kun je het beste zelf een keuze in maken omdat dit per persoon verschillend is.

Stap 10: een schone Windows 10 installatie

Je installatie is gereed en je bent klaar om Windows te gebruiken! Na het volgen van deze stappen weet je zeker dat Windows goed is geïnstalleerd. Afhankelijk van de keuzes die je eerder in het proces hebt gemaakt moet je je back-up nog terug zetten. Tot slot is het van belang dat je je productsleutel opnieuw invoert, je Windows 10 installatie is dan volledig gereed.

Windows 10 opnieuw installeren vanaf een USB-stick

Het kan zo zijn dat je computer nog geen Windows 10 heeft of dat er problemen zijn waardoor de standaard Windows 10 herinstallatie niet werkt. Als dit zo is dan moet je Windows 10 opnieuw installeren door gebruik te maken van een USB-stick. Vroeger kon dit met een CD of DVD schijf, maar tegenwoordig hebben veel computers niet eens een CD / DVD-speler. Eigenlijk alle computers hebben USB-ingangen dus daarom is de USB-stick beter geschikt. Het proces om Windows 10 opnieuw te installeren met een USB-stick is wel iets complexer dan de standaard procedure, maar in sommige gevallen kan het gewoonweg niet anders. We zullen je uitgebreid uitleggen hoe je Windows 10 opnieuw kunt installeren vanaf een USB-stick.

Windows 10 opnieuw installeren vanaf een USB-stick: voorbereiding

Als je Windows 10 opnieuw wilt installeren is het belangrijk om te beseffen dat je al je gegevens wist. We raden daarom altijd aan om een back-up te maken van je gegevens. Deze back-up kan je op een externe harde schijf plaatsen en vervolgens later opnieuw terug zetten. Zorg er ook voor dat je de productsleutel van Windows 10 bij de hand hebt, deze heb je namelijk nodig om je Windows 10 te activeren. Verder heb je natuurlijk een USB-stick nodig waarmee je Windows opnieuw kunt installeren. We gaan je dus allereerst uitleggen hoe je dit moet doen. Vergeet niet dat je ook een werkende computer nodig hebt om je USB-stick klaar te maken voor de installatie.

Je USB-stick klaar maken voor de herinstallatie van Windows 10

Microsoft raad aan om een USB-stick te gebruiken van 8 GB. Gebruik dus minimaal een USB-stick van 8 GB, meer mag natuurlijk ook. Zorg er voor dat je bestanden die je op deze USB-stick hebt staan ergens anders opslaat, de USB-stick zal namelijk geformatteerd worden, dit houdt in dat alles er vanaf gehaald wordt. Tot slot heeft de computer waar je Windows 10 opnieuw op wil installeren een internetverbinding nodig. Let op, het proces om je USB-stick klaar te maken voor de Windowsinstallatie en het daadwerkelijk installeren van Windows 10 kan wat tijd in beslag nemen.

Stap 1: Media Creation Tool downloaden

De eerste stap is om de Media Creation Tool te installeren. Je hebt hiervoor een andere laptop nodig om dit te kunnend doen. Plug de USB-stick in de laptop die je wilt gebruiken om je USB-stick klaar te maken. Open je internet browser, ga naar Google en zoek op “Media Creation Tool Windows”. De eerste link is meteen de goede, klik hier op. Scrol naar beneden en je ziet een knop om de tool te downloaden. Klik op deze knop en de Media Creation Tool wordt gedownload.

Windows 10 installeren via USB stap 1

Stap 2: Media Creation Tool gebruiken

Vervolgens kun je dit bestand openen door er op te klikken. Het zal even duren voordat dit bestandje is opgestart. Vervolgens zie je een overzicht van de algemene voorwaarden, deze moet je accepteren. Daarna zul je een overzicht krijgen met de vraag wat je wilt doen, je kiest de variant “installatiemedia” en klikt op “volgende”.

Windows 10 installeren via USB stap 2

Stap 3: kies de juiste versie

Nu krijg je een overzicht van de taal, editie en de architectuur. Je ziet daaronder een de mogelijkheid om te klikken op “gebruik de aanbevolen opties voor deze pc”, dit kun je het beste doen. Het installatie proces zal automatisch kijken welke versie geschikt is. Wil je handmatig kiezen voor een taal en editie dan kun je dit ook handmatig instellen.  Vervolgens krijg je een overzicht met “USB flash drive” en “ISO-bestand”. Omdat we een USB-stick klaar gaan maken klik je op “USB-stick”.

Windows 10 installeren via USB stap 3

Stap 4: selecteer de USB-stick

Je krijgt nu een overzicht van alle verwijderbare USB-sticks die in je computer zitten. Vervolgens kun je klikken op de USB-stick die je wilt gebruiken. Mocht je je USB-stick nog niet ingeplugd hebben, doe dit dan en klik op “ververs lijst”. Windows 10 zal nu gedownload worden. Dit kan even duren. Is je installatie geslaagd dan kun je klikken op “afronden”.

Windows 10 installeren via USB stap 4

Stap 5: de USB-stick is gereed

Als alles goed is gegaan dan is je USB-stick nu klaar om Windows 10 opnieuw te installeren. Controleer dit door naar de USB-stick te gaan en te kijken naar bestanden die er op staan. Als je bestanden ziet staan als boot, efi, sources, support en setup dan is het gelukt. Je bent klaar om Windows 10 opnieuw te installeren via de USB-stick.

Windows 10 opnieuw installeren met de USB-stick

De USB-stick is nu klaar om te gebruiken. Je kunt vervolgens de USB-stick inpluggen in de computer waar je Windows 10 opnieuw op wilt installeren. Je mag de computer opnieuw opstarten.

Stap 1: openen boot menu

Als je de computer opnieuw opstart is het belangrijk dat het BIOS-menu opent om de boot volgorde aan te passen. Om in de bios te komen moet je een van de functietoetsen gebruiken. Soms is dit de del knop, soms is het F1, F2, F11 of F12, dit kun je terug vinden in het allereerste scherm dat je krijgt als je je computer opnieuw opstart. Als je dit niet kan vinden dan is het verstandig om te googelen welke knop je nodig hebt voor jouw computer.

Windows 10 boot menu

Stap 2: boot volgorde aanpassen

Op sommige computers kom je niet in de BIOS, maar in een menu met verschillende opties. Kies voor de optie om de boot volgorde aan te passen. Kom je wel in de BIOS dan is het van belang dat je opzoek gaat naar deze optie binnen de BIOS. De manier hoe je de boot volgorde aanpast, is per computer verschillend. Mocht je er niet uitkomen dan is het slim om je computermodel te googelen met de vraag hoe je de boot volgorde aanpast.

Stap 3: USB als primaire opstart apparaat instellen

Als je in het menu bent om de boot volgorde aan te passen dan is het van belang dat je USB op 1 zet, zorg er voor dat je de nieuwe instellingen opslaat. De manier om dit te doen verschilt weer per computer, dit is terug te vinden in de handleiding van je computer. Vaak is het F10 om op te slaan en als jouw BIOS ook muis bewegingen ondersteund dan kun je vaak wel ergens klikken om het op te slaan. Zorg er in ieder geval voor dat je computer als eerste opstart via de USB-stick.

Windows 10 boot volgorde

Stap 4: opstarten vanaf de USB-stick

Als je de boot volgorde succesvol hebt aangepast dan kun je de computer opnieuw opstarten. Als het goed is gegaan dan zul je een scherm te zien krijgen met de tekst “Press any key to boot from CD or DVD”. Je kunt nu op een willekeurige toets klikken en je zult het Windows-logo te zien krijgen. Vervolgens zit je in de installatie en kun je de stappen volgen om Windows 10 opnieuw te installeren.

Press any key to boot from cd or dvd

Stap 5: Windows instellingen

Je zult een overzicht te zien krijgen van de taal, de tijd, de munteenheid en de toetsenbordindeling. We raden aan om te kiezen voor de taal Nederlands, dit ook voor de tijd en als toetsenbordindeling raden we aan om US te gebruiken, dit is namelijk de standaard toetsenbordindeling die in Nederland wordt gebruikt. Je kunt vervolgens op “volgende” klikken. Je zult dan een knop te zien krijgen met installeren, hier mag je dan op klikken.

Windows 10 installatie scherm

Stap 6: kiezen van besturingssysteem

Vervolgens krijg je de mogelijkheid om je Windows productsleutel in te voeren. Als je deze bij de hand hebt dan raden we aan om het in te voeren. Mocht je deze niet bij de hand hebben dan kun je klikken op “ik heb geen productsleutel” en dan kun je de productcode later alsnog invoeren. Je zult vervolgens een overzicht te zien krijgen van de verschillende besturingssystemen, kies het besturingssysteem dat je wil, klik deze aan en klik op “volgende”.

Stap 7: installeren van Windows

Vervolgens krijg je weer een overzicht van de algemene voorwaarden. Deze moet je accepteren en klik op “volgende”. Vervolgens krijg je optie om Windows te upgraden of Windows opnieuw te installeren. Omdat je een back-up hebt gemaakt kiezen we voor “installeer Windows”.

Stap 8: kies de juiste schijf

Je zult een overzicht krijgen van de verschillende harde schijven die zich in je computer bevinden. Kies de schijf waar nu al Windows op geïnstalleerd staat, mocht je een verkeerde schijf kiezen dan Windows op die schijf geïnstalleerd, let dus goed op dat je de goede schijf kiest, je zult namelijk alle data verwijderen. Klik op de juiste schijf en kies formatteren, deze schijf zal nu compleet leeg gemaakt worden.

Kies de juiste schijf

Stap 9: Windows opnieuw installeren

Als de schijf geformatteerd is dan kun je er nu Windows op installeren. Selecteer de schijf nogmaals en klik op “volgende”. Windows zal nu opnieuw op je computer geïnstalleerd worden, dit kan even duren. Je computer kan enkele keren aan en uitgaan. Verder kan je scherm kan af en toe flikkeren. Dit is allemaal normaal.

Stap 10: instellen van Windows 10

Na ongeveer 30 minuten is Windows opnieuw geïnstalleerd. Je zult dan een overzicht krijgen met instellingen van Windows 10. Deze procedure is makkelijk te volgen, maar wil je hier ook ondersteuning in dan raden we je aan om stap 6 t/m 10 te volgen van de uitleg over “Windows 10 opnieuw installeren via Windows zelf”.

Een schone Windows 10 installatie

Als het goed is heb je door een van de methodes nu een schone Windowsinstallatie op je computer. Afhankelijk van je doelstelling heb je of je gegevens terug gezet op je computer met een back-up of je computer is klaar om aan iemand anders te geven. De computer is in ieder geval weer helemaal schoon en eventuele virussen of problemen die had zijn hoogstwaarschijnlijk verdwenen.

Heeft dit artikel je geholpen?
JaNee